Στρασβούργο Facts 25/02/2020
Ήξερες Ότι...

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ
-Η Στουτγκάρδη αποτελεί τη γενέτειρα του βενζινοκίνητου αυτοκινήτου και η ιστορία της στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων είναι αξιοσημείωτη. Σε αυτήν εδρεύουν άλλωστε η Porsche και η Mercedes-Benz.
-Ο πρώτος πύργος τηλεόρασης στον κόσμο κατασκευάστηκε στη Στουτγκάρδη. Το Fernsehturm της Στουτγκάρδης με ύψος 217 μέτρα είναι ορατό από όλη την πόλη και έχει επηρεάσει το σχεδιασμό άλλων πύργων τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο.
-Το όνομά της το έχει πάρει από την εκτροφή αλόγων, καθώς κατά τον 10Ο αιώνα ο τόπος γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η πόλη, αποτελούσε σημείο εκτροφής αλόγων του ιππικού. Το οικόσημο της πόλης είναι ένας μαύρος επιβήτορας, γνωστό σε όλο τον κόσμο πλέον από το λογότυπο της Porche, που επίσης προέρχεται από την περιοχή της Στουτγκάρδης.
-Πρόκειται για μια πόλη σκαλοπατιών, αφού χτισμένη πάνω σε πολλούς λόφους, αυτά εξυπηρετούν τους κατοίκους της στην καθημερινότητά τους και επομένως διαθέτει πάνω από 400 σειρές σκαλοπατιών, που όλες μαζί έχουν μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα!
-Η Στουτγκάρδη φιλοξενεί κάθε χρόνο το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στην Ευρώπη, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μουσείο χοίρων στον κόσμο.

ΜΠΑΝΤΕΝ-ΜΠΑΝΤΕΝ
-Γνωστό για την κουλτούρα του spa, στο Μπάντεν-Μπάντεν συναντάται η ιστορία με την τάξη και την πολυτέλεια του 1700. Θεωρείται η «Καλοκαιρινή Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ενώ πέρα από μία πόλη πραγματικής ευεξίας είναι και ένας τόπος γεμάτος ιστορία και αρωματικά σταφύλια που παράγουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο.
-Οι πηγές του Μπάντεν-Μπάντεν είναι γνωστές για πάνω από 2.000 χρόνια, ενώ οι εγκαταστάσεις μας πηγαίνουν πίσω στον 3ο αιώνα μ.Χ., στα ρωμαϊκά λουτρά.
-Η ιστορία ισχυρίζεται πως τα νερά των πηγών και συγκεκριμένα το νερό των πηγών του Καρακάλλα, είναι θεραπευτικά.

ΕΓΚΙΣΧΑΪΜ
-Το 2013 το Eguisheim χαρακτηρίστηκε ως το «αγαπημένο χωριό του γαλλικού λαού».
-Έχοντας λάβει το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο Ανθοφορίας από το 1989, το μεσαιωνικό αυτό χωριό, χτισμένο σε τρεις ομόκεντρους κύκλους γύρω από το οκταγωνικό κάστρο, καταφέρνει πάντα να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα παράθυρα, όλα στολισμένα με κάθε λογής λουλούδια.
-Ως ένα αρκετά μικρό χωρό, το Eguisheim μπορεί κανείς να το περιοδεύσει μέσα σε μία με δύο ώρες.

ΚΟΛΜΑΡ
-Με λιγότερους από 70.000 κατοίκους, το Κολμάρ μοιάζει περισσότερο με ένα γραφικό χωριό, παρά με μία πόλη.
-Πρόκειται για μία από τις πιο καλοδιατηρημένες ιστορικές πόλεις της Ανατολικής Γαλλίας.
-Η παραμυθένια αυτή πόλη θεωρείται η ομορφότερη πόλη της Γαλλίας και μία από τις ωραιότερες της Ευρώπης.
-Σε μισή μόλις μέρα, μπορεί κάποιος να περπατήσει ολόκληρη την πόλη και να επισκεφθεί όλα τα αξιοθέατα και τα μουσεία της που συγκεντρώνονται στο κέντρο της.
-Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το Κολμάρ αποτέλεσε πολλές φορές διεκδικούμενη περιοχή από τις γαλλικές και από τις γερμανικές, δυνάμεις, με αποτέλεσμα σήμερα να διακρίνονται έντονα τόσο το γαλλικό όσο και το γερμανικό στυλ και κουλτούρα, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική της πόλης, αλλά και στην ομιλούμενη γλώσσα, καθώς πολλοί από τους ντόπιους μιλούν και γερμανικά.
-Είναι η πατρίδα του διάσημου γλύπτη Frederic Bartholdi, ο οποίος σχεδίασε το Άγαλμα της Ελευθερίας.

 ΡΙΚΒΙΡ
-Το Ρίκβιρ, ή αλλιώς το χωριό των αμπελουργών, περιβάλλεται από τα ερείπια των τοιχών του από τον 13ο αιώνα. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού, πλαισιωμένος από αναγεννησιακά σπίτια με γοητευτικές αυλές, οδηγεί στο καμπαναριό του «Dodler», το οποίο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του οχυρωματικού τείχους που μπορούσε να χρησιμεύσει στην προστασία του χωριού.
-Ο Πύργος των Κλεφτών (Tour des voleurs) χτίστηκε το 1550 και έχει θέα στα προάστια. Το πενταγωνικό του σχήμα έχει ύψος 18 μέτρα και στο εσωτερικό του στεγάζεται το μουσείο του πύργου, όπου οι εγκληματίες του μεσαίωνα βασανιζόντουσαν μέχρι θανάτου.

Freiburg
-Το Φράιμπουργκ είναι μια πόλη γνωστή για την περιβαλλοντική της ευαισθητοποίηση. Το κέντρο της είναι προσβάσιμο μόνο για πεζούς και ποδηλάτες, ενώ ως πανεπιστημιούπολη, πολλοί είναι οι φοιτητές που περιπλανιούνται στα μικρά λιθόστρωτα δρομάκια, δείχνοντας τον βιώσιμο τρόπο ζωής που προωθεί η κοινότητα του Freiburg και συνθέτοντας τον πληθυσμό των hippies. Στο Φράιμπουργκ όλα σχετίζονται με την ελεύθερη διαβίωση, καθώς προσφέρονται στους κατοίκους δωρεάν μαθήματα χορού, δωρεάν παρακολούθηση ταινιών και πολλές άλλες ακόμη παροχές. Οι πράσινες συνοικίες αποτελούν μερικές από τις κεντρικές συνοικίες της πόλης, αποτελούμενες από βιώσιμα σπίτια με ηλιακοούς συλλέκτες, επιπλέον μόνωση και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα, vegan καφενεία είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη. 
-Ο ποταμός της πόλης φιλοξενεί έναν μικρό, πέτρινο κροκόδειλο, τοποθετημένο στα ρηχά νερά του ποταμού, από όπου προεξέχει ελαφρώς το κεφάλι του. Δεν είναι εύκολο για κάποιον να τον διακρίνει, παρά μόνο εάν γνωρίζει πού να κοιτάξει. Μία ταμπέλα ωστόσο σηματοδοτεί το σημείο που βρίσκεται με έναν στίχο «Κοιτάζει εσάς και εμάς και σκεφτόμαστε πολλά για τον εαυτό του»…
-Ο πύργος του Freiburg, η εκκλησία Münster της Γερμανίας, χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό, αποτελεί κεντρικό ορόσημο που αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία της πόλης, ενώ παράλληλα είναι και ο μοναδικός γοτθικός πύργος που διήρκεσε στη χώρα αφού επιβίωσε τις βομβιστικές επιδρομές του πολέμου.

ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗ
-Το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης ιδρύθηκε το 1386 και είναι το παλαιότερο στη Γερμανία. Από αυτό αποφοίτησαν σημαντικές εθνικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Helmut Kohl. Λόγω του πανεπιστημίου της, ένας στους πέντε κατοίκους της πόλης είναι φοιτητής
-Σε αντίθεση με πολλές γερμανικές πόλεις, η Χαϊδελβέργη δεν καταστράφηκε από αεροπορικές επιδρομές στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και ως εκ τούτου έχει ακόμα αρχικά κτίρια από τον μεταγενέστερο Μεσαίωνα και την πρώιμη Αναγέννηση. 
-Το «Tun» της Χαϊδελβέργης είναι το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού στον κόσμο και κατέχει 220.000 λίτρα. Η δεξαμενή (Fass) χτίστηκε το 1751 και κάθεται στο περίφημο κάστρο της Χαϊδελβέργης.
-Το πρώτο ποδήλατο επινοήθηκε από πτυχιούχο του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, τον Karl Drais, και αποτέλεσε την αρχή της μηχανοποιημένης προσωπικής μεταφοράς. Ονομάστηκε επίσης το άλογο Dandy και ήταν το πρώτο μέσο μεταφοράς για να κάνει χρήση της αρχής των δύο τροχών, παρόλο που δεν είχε πεντάλ.
-Η πρώτη απόδειξη της ανθρώπινης ζωής στην Ευρώπη βρέθηκε στη Χαϊδελβέργη. Το 1907 ανακαλύφθηκε ένα οστό σιαγόνας σε ένα χωματόδρομο στη Χαϊδελβέργη, κάτι που αποτέλεσα την πιο πρόωρη απόδειξη της ανθρώπινης ζωής στην Ευρώπη. Ο «άνθρωπος της Χαϊδελβέργης» είναι το όνομα που δόθηκε στο μέλος αυτού του εξαφανισμένου ανθρώπινου είδους, που θεωρείται ότι συνδέεται άμεσα με τον «Homo erectus».